30 Ekim 2010 Cumartesi

Dizi ve filmlere ürün yerleştiren yerleştirene…


Çook uzun zamandır farkındasınızdır, televizyon dizilerinde kullanılan, telefonlar, arabalar hep tek markanın nedense hep tek ürünüdür.

Bu, şu sıralar bizim dizilerde çok fazla dikkatimi çekmeye başladı. Televizyonu ne zaman açsam bir dizi de ya Iphone kullanan kişiler görüyorum ya da Peuqoet marka otomobil kullanan gençler.

Eskiden markaların ürünlerini dizilere yerleştirmek için çok fazla para ödediklerini sanmıyorum. Ama günümüzde bunu yapmak için ciddi paralar dönüyordur. Zira dizilerde ki kişileri kendimizle özdeşleştirmeye çalıştıkça, tiplerin giydiği kıyafetleri, kullandıkları eşyaları veya tercih ettikleri hizmetleri kullanmamak olmaz. Yani markalar bunun farkındalar ve bunun için ciddi paralar ödüyorlar.


Peki ürünlerini yerleştiren markaların kazancı ne olur diye bir düşünelim.

Ulaşılabilirliği kolay; reklam izlemek istemeyen seyirci pür dikkat izlediği dizilerde ki hiçbir ayrıntıyı kaçırmaz mesela.

Aşk-ı memnu dizisini örnek alalım; neredeyse tüm ev halkı iphone kullanıyordu. Doğal bir aile ortamına yerleştirilmiş bir ürün olarak ele alabiliriz. Hatta bir bölümünde Givency marka bir parfüm kullanan Bihter karekteri, diğer bölümlerde de aynı ürünü kullanmaya devam etti. O aralar minik Bihtercik olmak isteyen genç kızların bu parfümün satışının artmasına neden olduklarını tahmin etmek zor değil.

Bazen bu dizilere göz gezdirirken asıl oyuncuların bu ürünler olduğunu düşünüyorum. İlginç, ama geçmişten beri çok revaşta olduğu kesin. İşe yarıyor ki hala devam ediyor.

Şimdi kime James Bond dediğimde aklına Omega marka bir saat yada Smirnoff Vodka, hiç olmadı Tom Ford markalı bir takım elbise gelmez ki? Nede olsa James Bond her şeyin en iyisini kullanır. James Bond gibi olmak için sizinde en iyisini kullanmanız gerekir. Buyurun size ana fikir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder