5 Aralık 2010 Pazar

Turkcell için bir reklam malzemesi olarak çocuklar


Türkiye'nin en büyük GSM şirketi olan Turkcell'in son 5 yıldaki bütün reklamlarında milyon adet çocuğu oynattığını biliyorsunuzdur. Birçok ülkede çocuk ürünleri dışındaki ürünlerin reklamlarında oynamaları yasak olan çocuklar, ülkemizde de yasak olmasına rağmen Turkcell reklamında oynuyorlar bildiğiniz gibi. Halbuki ülkemizde reklamlardaki çocuk istismarı RTÜK yasalarınca yasak.

*Madde 19 – Bütün reklamlar adil ve dürüst olacak,yanıltıcı ve tüketicinin çıkarlarına zarar verecek nitelikte olmayacak,çocuklara yönelik veya içinde çocukların kullanıldığı reklamlarda, onların yararlarına zarar verecek unsurlar bulunmayacak,çocukların özel duyguları gözönünde tutulacaktır.



Turkcell reklamlarında nelere rastlarsınız?

Mesela son reklamında başrolde 5-7 yaş arasında 4 dişi olan küçüçük bir çocuğu göreceksiniz, ondan önceki reklamlarında Turkcell'in çekim gücü yüzünden(!) gözleri yaşaran 4-5 yaşlarında çok tatlı bir kız çocuğunu göreceksiniz, başka bir reklamda daha anaokuluna başlamamış, yüzü çillerle kaplı sadece başka bir çocuğu göreceksiniz. Ve bunlar ürün reklamları olmasına karşın, üründen çok çocukların tüketimciye tatlı gözükmesinin ön planda tutulduğunu, yani çocuk istismarı üzerinden tüketicinin bilinç altına yönelindiğini görebilirsiniz.

Sadece maddi çıkarlarını maksimuma yükseltmek için çocukları kullanan Turkcell, Vodafone'un son ''Hapisten kaçma'' temalı reklamınıda RTÜK'e başvurarak kısa sürede yayından kaldırttı. Buna rağmen Turkcell'e hakkında yapılan çocuk istismarı şikayetleri yanıtsız kalıyor.




Bu çocuklar yüzünden Turkcell'e geçen çok, ondan şüphem yok ama bu işe biraz daha devam ederlerse milletin zamanla tiksinmeye başlayacağını düşünüyorum. Gerçi şimdiden de çevrenizde bunun etkilerini görebilirsiniz..

1 yorum: