3 Aralık 2010 Cuma

Kadına Yönelik Şiddet / Billboarda Yönelik Şiddet

Mor Çatı'nın kadına karşı uygulanan şiddete yönelik yaptığı reklam filmi oldukça merak uyandırıcı.
Reklamda kaldırım üzerindeki billboardlara; "Özgürlüğümü yaşamak istyorum." sloganlı, kol ve bacakları çerçevenin dışında kalacak şekilde kadın resimleri yerleştirilmiş.


Ancak gizli kamera kayıtlarında birçok kişinin bu billboardlardaki resimlere vurduğu, resimleri deforme ettiği gözlenmiş.
Kopan parçaların altından ise "Şiddeti değil." yazısı çıkıyor ve bu davranışları sergileyenlerin hepsinin erkek olduğu belirtiliyor.

Reklam kadına karşı uygulanan şiddete dikkat çekmesi açısından başarılı olduğu söylenebilir. Ancak bir diğer yandan gözlem analizleri açısından son derece yanlış olduğu kanaatindeyim. Öncelikle yolun bir kısmının engelleyen, dışarıda kalan kısımlar muhtemelen insanlar tarafından deforme edilecekti. Yani burada bir çubuk kraker reklamı olsa ve bir kısmı dışarıda kalsa ona da aynı davranışlar sergilenecekti. Burada yapılan davranış kadına karşı uygulanan bir şiddet değil çevreye yapılan bir zarardır. Bu gözlemin sonucundan bir çok sosyolojik, psikolojik sonuç çıkabilir ancak kadına şiddet ilk fırsatta karşımıza çıkmaz.

Ancak yine de reklam filmi farkındalık yaratması açısından başarılıdır ki zaten amacı da budur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder