6 Aralık 2010 Pazartesi

Save as WWF, Save a Tree

WWF, yani World Wildlife Fund orman kıyımlarını önmeleyi amaçlayan çok başarılı yeni bir proje başlatmış. Projenin adı Save as WWF, Save a Tree.

WWF bu projede, bilgisayardan da okunabilecekken print edilen belgelerin, kitapların, ormanların tahrip olmasına sebep olduğunu ya da zaten tahrip olmuş ormanların durumunu daha da kötü hale getirdiğini belirterek bunun önüne geçmek için .wwf formatını üretmiş. Her türlü belge formatı, .wwf formatına dönüştürülebiliyor. Diğer formatlardan tek farkı, diğer formatlar print edilebiliyorken, .wwf edilemiyor.

İnsanları uyarmakla, hatta uyarıları kafalarına kakmakla bir yere kadar gelinebildiğinin farkındadır yüksek ihtimalle bütün sivil toplum örgütleri. WWF, orman kıyımları hakkında filmler çekip, sloganlar bulup posterler asmakla yetinmeyip bu sefer sadece soruna dikkat çekmekle kalmamış bir de çözüm üretmiş.

WWF Software'i saveaswwf.com'dan ücretsiz indirilebiliyor. .wwf formatında kaydedilen her bir dosya, içeriğindeki sayfa miktarı kadar ağaç kurtarıyor.

Kampanyanın ingilizce tanıtım videosuna şu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.youtube.com/watch?v=MzY4SGgEB7g&feature=player_embedded

Şirketlerin, içlerinden geldiğinden değil de, çağa ayak uydurmak için daha yeşil bir tutum sergilediklerini düşünüyorum. Bu tutum ne sebeple alınıyor olursa olsun, sonuçta kıyımları azaltıyor ya da iyileşmesine sebep oluyorsa bu iyi bir şeydir. .wwf formatının bir çok insanın sinirini bozacağı ortada ancak dilerim, daha çok organizasyon tarafından benimsenir, ofislerde gereksiz yere print edilen belge miktarı azalır.

2 yorum:

  1. Çok mantıklıca bir çözüm ortaya koyan WWF Ekibini gerçekten tebrik etmek lazım; bu zamana kadar yapılan bütün çalışmalar bilinç uyandırmakla ilgiliydi şimdi ilk defa bir kuruluş yaratıcı bir fikir ortaya sunmuş. Herkesden önce hocaların bunu dikkate alması gerekiyor bence hardcopy'lere Son! :) inşallah....

    YanıtlaSil
  2. Peki benim çevirim dışı medya araçlarımda kullandığım program nasıl olacak da wwf ile bağlantı kuracak ve ağaçlar kurtulacak?
    ve wwf çevirdiğim belge kadar ağaç kurtartdığını bana nasıl ıspat edecek?
    sözde bir kampanya gibi görünüyor.

    YanıtlaSil