21 Kasım 2010 Pazar

Baba Zula - Gecekondu

Plak şirketleri için mp3'ler can düşmanlarıdır. Mp3 çıktığından beri, albüm satışları yavaş yavaş düşmüştür çünkü çok az insan mp3 ü bedavaya indirmek varken, içinde ne bulacağını bilmediği bir albüme para harcamak ister.

Lakin albümler basılmaya devam ediyor, plak şirketleri ölmedi. Elbette ki değişen ortamda sağ kalabilmek için yeni pazarlama stratejileri geliştirmek zorunda kaldılar ki bunlardan biri de albüm'le birlikte gelen, CD'nin içinde yer alan, albümün çıkış parçasının vidyosu.

Bu ay Doublemoon tarafından çıkarılan Baba Zula'ya ait Gecekondu albümünün CD'sinde albümün çıkış vidyosunu da mecvut. CD bilgisayarda çalıştırıldığı taktirde yayınlanacak vidyodu da izlemek mümkün.

Bu tarz bir stratejinin, şu an vidyo izlemek kolay olsa bile, vidyo indirmek mp3 indirmeye nazaran daha zor olduğu için, bir süre için ortam yeniden değişene kadar, insanları albümü almaya iticek bir strateji olduğunu düşünüyorum.

4 yorum:

  1. plak şirketleri birçok yöntem geliştikleri doğru. Ama bugünlerde sadece bir video ekstra koymak bana pek yeterli olabileceği gibi gelmiyor.
    Bazı gruplar artık CD satmaktan vazgeçmişler. gelirleri başka şekillerde sağlamaya çalışıyorlar.

    YanıtlaSil
  2. muzık dınlerken gorsele ıhtıyac var mıdır? buda tartısılabılır. Bence vıdeo koymak yapılan albumun degerını veya satısını etkılemez.

    YanıtlaSil
  3. Video imiş türkçesi gerçekten. Kusura bakmayın.

    Şahsen, en sevdiğim gruplar, albümlerini şarkıların dışında başka yerde bulamayacağım şeyler de ekleyerek satınca benim o yayınlanan albüme ilgim daha çok artıyor. Eğer ki bir videoyu yayınlanmadan albümle birlikte izleyeceksem, o albümü almayı düşünürüm.

    Ve hocam, size katılıyorum. Mp3'ün albüm satışlarını öldürüyor olduğu doğru. Radiohead'in son albümünü internetten yayınlaması, albümlerini video, dvd vs. ile satışa sunmaktan çok daha başarılı bir hareketti mesela.

    Ve bsak, müzik dinlerken görsele ihtiyaç yoktur ama görselle müzik dinlendiğinde daha farklı algılanır. Bunu sadece videoları düşünerek söylemiyorum, her gittiğim konserdeki sahne düzenlemerinden tut arka plana yansıtılan görsellerden veya öne bir perde çekilerek gölge oyunları yapılmasından yola çıkarak söylüyorum.

    YanıtlaSil